Vorige week stelde ik mezelf voor. Nu vertel ik graag iets over het Restaurant de Moriaan. Ik heb al hele vroege herinneringen aan de Moriaan. We raapten ooit als jochies de glazen op tijdens de kermis en verkochten deze aan de Moriaan voor een soort vindersloon. En ik herinner het gebouw door zijn karakteristieke trap voor de gevel, de rieten kap en het uithangbord het Moriaantje.

De naam komt waarschijnlijk van de beschrijving: “Waert Moeriaenshooft Uijthangt” en later in 1624 werd het: “‘t huis waar ‘t moeriaenshoof uitgange”. Het oude bord is allang verdwenen en zijn vervanger ook. Nu hangt een kleinere mannelijke versie van een Moriaan naast de oude voordeur. Het Moriaantje was een teken dat je er medicatie kon krijgen.

We hebben in 2000, midden in de nacht, naar een uitslaande brand gekeken. Deze kwam door de rieten kap naar buiten. De brand ontstond door kortsluiting bij de buren. Met vereende krachten werd de kap herbouwd door de mannen uit Warmenhuizen en zo was de herberg net op tijd klaar voor de Warmenhuizer kermis.

De Moriaan hoort dus echt bij Warmenhuizen en is één van de oudste gebouwen met de eerste officiële vermelding in 1589. In 1963 heeft de toenmalige eigenaar de stenen van het gebouw laten onderzoeken en deze werden gedateerd uit de 16e eeuw.

Tot in de 19e eeuw kon men er de paarden drenken, voeren of verversen als men op weg was naar de omliggende steden. Hiervoor lag een doorrij stal er naast. Vroeger gebruikten tabakszaken en apothekers de Moriaan om hun bijzondere producten die ze verkochten aan te kondigen of te tonen. Nu vormt het met voormalig oude gemeentehuis en het oude kruisgebouw de oude kern in het centrum van het dorp. Je kan er niet meer slapen, maar er is alle ruimte om er lekker te eten en feesten te organiseren.

Met behulp van Sam Schipper de historie gecorrigeerd:
De afgebeelde moriaan op het bord was een gaper, hét symbool van een drogist, is een houten kop met een gapende mond. Vaak beeldt de gaper een moriaan uit, die met een fraaie tulband is uitgedost.